Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έρχεται «κούρεμα» σε επίδομα αδείας και Δώρο Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα



Το επίδοµα αδείας που θα καταβληθεί στους μιθωτούς του ιδιωτικού τομέα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά και το δώρο Χριστουγέννων (που ισούται με έναν ολόκληρο μισθό) δεν αποκλείεται να είναι κατά τι µειωµένα φέτος, για όσους εργαζόµενους µπουν στον µηχανισµό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».
Όπως επισημαίνουν ειδικοί εργατολόγοι στο «insider.gr», το επίδοµα αδείας όπως και το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζονται µε βάση τις τρέχουσες καταβαλλόµενες τακτικές αποδοχές. Με τη λογική αυτή, το πιθανότερο είναι να μειωθούν φέτος για τους εργαζόµενους που θα µπουν στον µηχανισµό, δεδομένου ότι ο εργοδότης θα καταβάλλει το µερίδιο που του αναλογεί επί των πραγµατικά καταβαλλόµενων αποδοχών, δηλαδή των μειωμένων.
Ειδικότερα θα καταβληθεί το επίδομα αδείας και το δώρο Χριστουγέννων αναλογία με βάση τον μισθό που παίρνει από το κράτος και με βάση τον μισθό που παίρνει από τον εργοδότη.
Για παράδειγμα, αν ο αρχικός καθαρός μισθός είναι στα 1.000 ευρώ, ο εργοδότης καταβάλλει τα 500 και το κράτος τα 300. Ο εργαζόμενος παίρνει συνολικά 800 ευρώ και χάνει 200. Αν το δώρο Χριστουγέννων υπολογιστεί με βάση τις νέες αποδοχές, τότε θα υπολείπεται των 1.000 ευρώ για τους μήνες που ο εργαζόμενος είχε ενταχθεί στον μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
Το ζήτημα µένει να διευκρινιστεί πλήρως από τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν μέσα στον Ιούνιο, όμως οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση δεν αφήνουν πολλά περιθώρια παρερμηνείας.
«Δεν υπάρχει νόμος ή διάταξη νόμου που να λέει ότι μειώνουμε επίδομα αδείας ή δώρο Χριστουγέννων του εργαζόμενου. Η προσαρμογή θα γίνει βάσει των χρημάτων που παίρνει στην τσέπη του», τόνισε ο υπουργός σε χθεσινές δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Open και ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση για να αλλάξει τις συνθήκες που διαμορφώνονται στα εργασιακά. 
Πάντως η πρόσφατη τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας και αναφέρεται στους εργαζόµενους που θα ενταχθούν στη «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», αναφέρει πως η µείωση του ωραρίου απασχόλησης έως και 50% θα υπολογίζεται σε εβδοµαδιαία βάση, ενώ η αναπλήρωση κατά 60% του χαµένου εισοδήµατος θα υπολογίζεται επί των καθαρών αποδοχών που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζεται ο µισθωτός.
Η ρήτρα προστασίας από τις απολύσεις ισχύει µόνο για τους εργαζόµενους που εντάσσονται στον µηχανισµό και όχι για το σύνολο του προσωπικού της επιχείρησης. Οι εργοδότες υποχρεούνται επίσης να διατηρήσουν τους ονοµαστικούς µισθούς των εργαζοµένων που εντάσσονται.
Το κράτος θα καλύπτει «αναλογία του επιδόµατος αδείας και του επιδόµατος Χριστουγέννων, υπολογιζόµενα επί της οικονοµικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, που ανέρχεται στο 60% των µειωµένων αποδοχών των εργαζοµένων». 
Επίσης αποσαφηνίζεται ρητά πως οι εργοδότες υποχρεούνται να καλύψουν το σύνολο των εισφορών, υπολογιζοµένων επί του αρχικού ονοµαστικού µισθού και για το επίδοµα αδείας, καθώς και για το δώρο Χριστουγέννων. Από τη στιγμή που οι ασφαλιστικές εισφορές θα είναι πληρωμένες στο σύνολό τους από τους εργοδότες, θα πρέπει να καταβληθεί πλήρες το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας στους εργαζόμενους. Μένει να διευκρινιστεί στην σχετική ΚΥΑ », αναφέρουν οι ειδικοί.

Δώρο Πάσχα

Μέχρι τις 30 Ιουνίου έχουν περιθώριο οι εργοδότες που έθεσαν σε αναστολή τους εργαζόμενούς τους το διάστημα Μαρτίου - Απριλίου, να καταβάλλουν το δώρο του Πάσχα.
Όπως επισημαίνει η σχετική ΚΥΑ «στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων στις ανωτέρω επιχειρήσεις - εργοδότες τίθεται σε αναστολή, το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζεται η υπ`αρ. 19040/7.12.1981 κοινή υπουργική απόφαση. Το επίδομα εορτών Πάσχα έτους 2020 υπολογίζεται βάσει του καταβαλλόμενου μισθού ή ημερομισθίου την προηγουμένη της ημερομηνίας αναστολής της εργασιακής σχέσης».

ΕΡΓΑΣΙΑ

4.1. Η Ελλήνων Πολιτεία παρέχει εργασία και ασφάλεια σε όλους τους πολίτες μέσα από τη λειτουργία της.
4.2. Η Ελλήνων Πολιτεία ανοίγει τους παραγωγικούς και αναπτυξιακούς ορίζοντες ειδικά με την ένταξη στην παραγωγική διαδικασία καινοτομιών και τεχνολογίας αιχμής έτσι ώστε να εξασφαλίζεται εργασία με την απόδοση έργου προς αυτήν. Με τη δομή και τη δόμηση της η πολιτεία θα παρέχει πάντα εργασία σε όλους τους πολίτες της,
4.3. Οι συνθήκες εργασίας θα είναι με σεβασμό προς το Ανθρώπινο δυναμικό.
4.4. Η αμοιβή θα είναι πάντα με αξιοκρατικό κριτήριο παραγωγικότητας και ποιότητας εργασίας.
4.5. Η περίθαλψη και συνταξιοδότηση των εργαζομένων θα καλύπτεται από ένα ασφαλιστικό ταμείο υψηλοτάτων προδιαγραφών το οποίο θα λειτουργεί πάντα με καθαρή ανταποδοτικότητα. Το ταμείο αυτό θα είναι αυτοδιοίκητο με σκοπό να πραγματοποιεί κερδοφόρες ΣΕΛΙΔΑ 15 από 40
επενδύσεις ώστε να βελτιώνεται η θέση των μετόχων του που είναι οι συνταξιούχοι. Όλα τα υπάρχοντα ταμεία αφού ελεγχθούν θα εξυγιανθούν και θα λειτουργούν προς όφελος των πολιτών. Η λειτουργία της Ελλήνων Πολιτείας μέσω μηχανισμών και νόμων θα είναι η διαχρονική εξασφάλιση της τρίτης ηλικίας. Μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο η τρίτη ηλικία για την Πολιτεία. Άνθρωποι γεμάτοι βιωματική σοφία μπορούν να μεταδώσουν τον σπόρο της γνώσης στην επερχόμενη γενιά με σεβασμό για τον άνθρωπο, την Πολιτεία, το περιβάλλον, τον πλανήτη και την Κοσμοθέαση (Κοσμοθέαση είναι οτιδήποτε προσλαμβάνεται από τις αισθήσεις και γίνεται αντιληπτό μέσω της νοητικής διεργασίας ως αληθινό και υπαρκτό).
4.6. Η Ελλήνων Πολιτεία αναγνωρίζει την υποχρέωση να παρέχει τις συνθήκες για την ικανοποιητικότερη διαβίωση σε αντίθεση με το σημερινό καθεστώς το οποίο σκοτώνει τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας γιατί τους κονσερβοποιεί σε πανάθλια ιδρύματα που έχουν μόνο κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
4.7. Σε ολόκληρη την Ελλάδα η Ελλήνων Πολιτεία αναλαμβάνει πλήρως την υποχρέωση της έναντι της τρίτης ηλικίας δημιουργώντας πάρκα που θα περιλαμβάνουν σύγχρονες εγκαταστάσεις διαμονής, εγκαταστάσεις ενασχολήσεων και συναναστροφής – επικοινωνίας, αίθουσα σωματικής αγωγής, ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη κ.ο.κ.
Είμαστε ως Έλληνες υποχρεωμένοι να καταστήσουμε την τρίτη ηλικία αυτάρκη ώστε να μην εξαρτάται από κανέναν και είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να την σεβόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια